Pazarlama Yöneticisi ve Ekibi Bulmak Mı? Hizmetini Satın Almak Mı? 

Yapay zekanın geliştiği, her iş sürecinin hızlandığı ve bir şeyleri (o her ne ise, bir türlü anlayamadım) kaçırdığımızı hissettiğimiz yaşamımıza enflasyon, insan kaynağı ve hayatın normal dertleri de eklenince stres seviyemiz artıyor… 

Her şirket kazanmak için çalışıyor. Markalaşmak ve rakiplerinden ayrışmak isteyen her işletme de pazarlamaya odaklanıyor. Ancak pazarlama ekibi kurmakta zorlanıyor. Çok deneyimli bir pazarlama lideri bulmak hem zor hem de maliyetli. Bir uzman alıp yetiştirmek de zor, sancılı ve riskli. Genç yetenekler bir süre sonra (özellikle işleri biraz kavradıktan sonra veya maaşını arttırmak için) başka yerlere geçiyor. 

Sevgili Akan Abdula’nın da belirttiği gibi:

Şirketler ve Yetenekler Yas Döngüsünde, 18 Mart 2024 (buradan okuyabilirsiniz).

Entelektüel ve zihinsel emeği yoğun olan pazarlamada alt alanlar da geniş. Mecralara göre dinamikleri bilmek, müşteri deneyimi, araştırma, medya planlama, strateji, TikTok, metin yazımı vs derken liste uzayıp gidiyor… Ya genel uzman bulmak gerekiyor ya da belirli bir alanda detaylı uzmanlaşmış bir işgücü gerekiyor… Peki size hangisi lazım? Biliyorsanız yazıyı burada bitirebilirsiniz, hiç zaman kaybetmeyin. Bundan sonrası size ilginç gelmeyebilir.

Pazarlama Ekibi veya İşgücü Nasıl Olmalı?

İş dünyası (turnover oranı yüksek) sabit zihinli ve eski usul olmak istemiyor; yeni jenerasyon da bunu istemiyor; mevcut jenerasyon da. Herkes parasını kazanıp hayat standardını ve mutluluğunu aynı seviyede tutmaya veya yükseltmeye çalışıyor. 


İşletmeci, marka sahibi, patron, girişimci veya genel müdür, kim olursanız olun pazarlama iş gücünü düşünmek zorundasınız. Deneyiminiz ve bilginiz varsa (Linkedin’den içerik okumaktan bahsetmiyorum) bu işgücünü nasıl hayata geçireceğinizi ve performansını arttıracağını az çok biliyorsunuz. Bilinirlik önceliğiniz ise strateji ve reklam ağırlıklı bir ekip; dijital mecralardan müşteri kazanıyorsanız arama motorları ve performans pazarlaması güçlü olan bir ekip; sosyal medyaya öncelik ve önem veriyorsanız (neden olduğunu sorgulamıyorum) içerik üretimine ağırlık verecek bir ekip yapısı gerekiyor. E şıkkı, hepsinden az az ama yeterli seviyede diyorsanız genel uzman bulmanız gerekiyor. Ancak yine de CV’lere İK ile (eğer varsa) bakıp karar vermeden de daha kolay yolları var bunun (biraz sabır, aşağıda).

Ekibi Buldun, Şimdi de Ajans

Onca CV inceleme, görüşme ve elemeden sonra bir veya iki kişilik pazarlama ekibinizi kurdunuz. Hayırlı olsun. Şimdi de medya ajansı veya reklam ajansına ihtiyacınız olacak. Çünkü grafik tasarımcı, metin yazarı gibi yetenekleri ofise tam zamanlı almanız da ayrı bir mesele… Ajansı nasıl seçeceksiniz? Hangi konularda size destek olacak? Ne kadarlık bir pazarlama bütçeniz var? 

Lütfen rakiplere bakıp kendinize yol haritası çıkarmayın. Çünkü onlar sizin durumunuzdan farklı olabilir. Ajansların da eskisi gibi olmadığını da söyleyeyim. Hem bütçe anlamında yükselmeye başladı (her konuda olduğu gibi) hem de yetenekli işgücü yaratıcı ekonomiden (yani ajanslardan) uzaklaşıp GİG ekonomisine geçmeye başladı. Peki şimdi nasıl ilerleyeceğiz?

CMO ve Pazarlama Hizmeti

Daha kolay bir yoluna değineceğimi söylemiştim. Yaşınız 42 ve üstü ise size ilk başta zor gelecek ama daha sonrasında rahat edeceğiniz bir yol bu: GİG ekonomisi yani freelance yetenekleri işgücünüze katmak. Ya siz veya pazarlama yöneticiniz ya da İK bu işgücünü bulup işe alacak veya bizim gibi bir hizmet şirketinden destek alacaksınız.

CMO ve pazarlama hizmetini sizin bütçe ve pazar durumunuza bağlı olarak planlayıp hayata geçiren ve derdinizi biraz olsun rahatlatmaya çalışan bir şirketiz. Bir CMO gibi hergün ofisinize gelmiyoruz. Vaktimizi iyi kullanıp odaklı, stratejik ve verimli çalışıyoruz. Haftada bir defa sizinle buluşuyoruz; onun dışında mail ve whatsapp var! 

Size faydalı olamayacağımızı hissedersek zaten sizinle çalışmıyoruz.

Sonuç: Evet, bu bir reklamdı. 

Pazarlamanızı stratejiden reklamlarınıza kadar ele alıp kazanmanızı istiyoruz. 

Önceki
Önceki

2024 İçin CMO’lar Ne Bekledi?

Sonraki
Sonraki

Using RI or AI in Marketing?