Marka Değeri Nasıl Yükselir?

Marka soyut bir kavram. Marka değeri ise karmaşık ve objektif olarak ölçülmesi zor bir konu. Pazarlamada hangi adımlarla ilerlememiz gerektiğini her projede deneyimlerken, ana başlıklarıyla not almak istedim. Çünkü marka değeri yatırım yapılacak en önemli alanlardan birisi ancak yatırımın büyüklüğüyle değil zihniyetin büyüklüğüyle ilgili. Özet ve olabildiğince hap şekilde marka değeri konusunda önemli başlıklar sizlerle;

Marka Değeri İçin Rekabete Dayalı Netlik

Uzun yıllardır büyük, orta ve küçük işletmelerle çalıştık. Özellikle küçük ve orta büyüklüktekiler de kalıcı adımlarla ilerlemek ve marka değerini yükseltmek için aşağıdaki maddeleri iyi tanımlamak ve irdelemek önemli:

1. İnsan gücü yönetimi ve tanımı: Kim? Hangi unvanda ve ne yapmalı?

2.Hizmet / ürün: Pazarlanan hizmetin ya da ürünün ne olduğunu doğru anlamak ve bunu rekabete göre şekillendirmek, gerekirse hamle yapmak veya dönüşmek.

3.Müşteri deneyimi: Önce hizmete veya ürüne teması kolaylaştırmak (e-ticaret, app, perakende, lead farketmez) ve müşteri memnuniyetiyle doğru orantılı olarak şekillendirmek. Örn: Sayfa yavaş açılıyor, tıklayınca nereye gittiğimi anlamadım, çok aşama var, ürüne nereden ulaşabilirim? Bu ürün ne işe yarıyor?

4.Fayda: Dijital platformlarda marka adına görünen her tasarım, metin, bilgi ve kimliği anlaşılabilir, sade ama net tanımlamak. Faydayı doğru ve sade cümlelerle özetlemek.

Büyümekte Olan / Sıfırdan Başlayan Markalar İçin Yapılan 6 Hata

Markanın uzun dönemde kalıcı olmamasını ve bağlılık yaratmamasını sağlayan, satış grafiğini geçici olarak yükselten ama uzun vadede başarılı olamayacak yaklaşımları da bilmeliyiz ki hatalardan kaçınalım. Zararın neresinden dönülürse kardır, marka yatırımlarında da çok önemli.

1. Instagram / Sosyal Medyaya Odaklanmak: Sadece sosyal medyayı ve özellikle Instagram'ı marka varlığı olarak görmek, kısa vadede etkileşim sağlayabilir ama uzun vadede güçlü bir marka oluşturamaz. Markayı çok kanallı bir stratejiyle desteklemek gerekiyor.

2. Pazarınızda Atıl Kalmak: Rakipler inovasyonla veya farklı projelerle ilerlerken, mevcut durumu koruma çabası markayı geride bırakabilir. Müşteri beklentilerini ve sektördeki gelişmeleri göz ardı eden markalar, rekabet avantajını açık ve net bir şekilde kaybeder. Bu bir risktir, dikkat edilmeli.

3. Kalifiye İşgücüne Yatırım Yapmamak: Maliyetleri azaltmak adına ucuz işgücü arayışı, markanın uzun vadeli başarı potansiyelini baltalayabilir. Nitelikli çalışanlar ve projelere yatırım yapmak, sürdürülebilir büyüme için çok kritik öneme sahiptir. Deneyimimizle sabit.

4. Yatırım Yapmadan Büyük Başarı Beklemek: Marka değerine ve gelişimine yatırım yapmadan, sadece satış grafiklerinin yükselmesi beklenmemeli. Uzun vadeli başarı,kısa dönemli arzularınıza bağlı değildir; bu stratejik ve rasyonel yatırımlarla sağlanır.

5. Yapay Zeka Halleder: Yapay zekayı kullanarak yenilikçi olduğunu sanmak yanıltıcı olabilir. YZ, doğru kullanıldığında güçlü bir araçtır, ancak stratejiyi destekleyen bir unsur olmalıdır, ana planda değil. Biraz araştırıp YZ’nin neleri nasıl iyi yaptığını öğrenebilirsiniz.

6. Pazarlama Uzmanlarına Güvenmemek: Pazarlama stratejisinde profesyonel destek almamak, markayı uzun vadede zayıflatır. Kendi bildiğini doğru kabul etmek, büyüme fırsatlarını kaçırmaya yol açar. Akıl akıldan üstündür.

Evet pazarlama ve marka değeri yaratmak zor ve meşakkatli bir yol. İstikrarlı ilerlemek ve devamlı pazarınızı gözlemleyerek hareket etmek bu yolda en önemli etken.

Sonuç

Birileri size zorla marka değeri aşılayamaz, kimsede sihirli bir değnekle satış grafiklerinizi istikrarla yükseltemez. Hepsi için zaman, emek ve yatırım lazım.

Yapılacak basit ama önemli yaklaşımların ve hataların farkındaysanız bu yola çıkın. Aksi takdirde vakit ve nakit kaybı olacaktır.

Hepimize dijital dünyanın kasıp kavurduğu pazarlama sektöründe kolay gelsin…



Önceki
Önceki

Brief’lemenin En İyi Yolu

Sonraki
Sonraki

Bir Kahve Markasının 1 Yıllık Dönüşüm Hikayesi