Hakiki Olmak

‘Bilmediğini bilmeyenler kadar tehlikeli bir profesyonel yok’

Yolda yürürken veya instagram’da gezinirken çoğu kadının estetik veya botoks sebebiyle birbirine benzediğini hiç farkettiniz mi?

Estetik ve güzellik sektörü bu kadar tercih edililir durumda değilken markalarda benzerini görüyordum. Bir şekilde şişirme, dolgulu, gerçeği örten şekilde bir sunum yaparak, ‘mış’ gibi ürününü pazarlamaya çalışan çok fazla marka vardı.

Hala da var.

‘Mış’ Gibi Yaparak Bir Şey Olunamıyor

Çocukluğumdan itibaren ‘mış’ gibi yapan birçok insan gördüm. Hemen anlasam da belli etmezdim. Sonra baktım ki memlekette ‘mış’ gibi yapmak sorun olmuyor! Ve eğitim hayatım için Paris’e sinema okumaya gittiğimde bu meseleden uzaklaştım.

Daha sonra İstanbul’a döndüğümde ‘gibi yaparak’ insanlara hizmet satmaya çalışan birçok insan/danışman/ajans gördüm. Reklam filmi çekenler, ajanslar, sanatçılar, danışmanlar… Birçoğu (oran vermek isterdim ama veremem) tabiri caizse işlerini ciddiye almadan, "show business" ağır basacak şekilde çalışıyorlardı. Evet, “boş boş” konuşarak biraz da aklınız ve görgünüz varsa insanları inandırmak kolay oluyor. İkna ettikleri insanlar konuyu gerçekten sorgulamaya ve anlamaya başlarsa ve mış gibi yapan kişi kendini geliştirmezse hikaye orada bitiyor! Çünkü sadece ‘gibi yapmak’ yetmiyor.

Hakiki / Kendine Has Olana Doğru

Hoş ama boş konuşanları gördükçe onları elemeye, filtrelemeye ve iyisini kötüsünden ayırmayı öğreniyorsun. Bankada çalışırken, birçok ajans veya şirket benimle veya ekibimle görüşüp bizi ikna etmeye çalışırdı, sohbet sonunda bizler “yemezler” demeye başladık, içimizden. Ancak ayıp olmasın (referans veren kişilere kaba olmamak adına) elediklerimize de bir bahane ile geri dönerdik. Şimdi bakınca diyorum ki keşke doğrudan yüzüne acı gerçeği söyleseydim!

Çünkü bugün hala çok fazla işini bilmeyen fakat iyi satış yapan insan var. Bilmediğini bilmeyenler kadar tehlikeli bir profesyonel tanımam. Mesela düşünün ki bir muhasebe ve finans uzmanı hiç fatura kesmemiş olsun ve sadece internetten videolar izleyerek ve kitaplar okuyarak kendini geliştirmiş olsun. Ona güvenir misiniz?

Hakiki olana doğru ilerleme ve gerçekleri konuşmaya karar verdik Esra Lobut ile. ForYou da böylece başladı.

Tek bir marka gerçeği yok ama aklın yolu bir!

Neden para kazanmak ve müşteriyi oyalamak için yalan söyleyelim ki! Neden hakiki olan sorun ve başarıları konuşmayalım?

Neden sadece içi rahat etsin diye yaratıcı görünen ve işe yaramayan fikirler sunalım ki?

İşte böyle diye diye markalar ve marka olmak isteyenler yanıltıcı satışlardan korkarak gelişmeye çalışıyorlar ama nafile!

Biz Ne Yapıyoruz?

Bir pazarlama bölümünüz ya da bununla ilgilenen çalışanınız yok; ürün/hizmet var ancak nasıl satacağınızı ya da markalaşacağınızı bilmiyorsunuz. Ve buna ayıracak vaktiniz, nakitiniz de kısıtlı. Biz bir pazarlama direktörü veya yöneticisi almak yerine sizin pazarlama departmanınız olup bu konuda yapılanmanızı ve şirketinizi güçlendirmenizi sağlıyoruz. Size bir sistem kuruyoruz. Gerekirse işgücü buluyoruz. Uzmanlığımızı bu alanda sizi var etmek için her şekilde kullanıyoruz.

Nasıl Yapıyoruz?

Bizler önce görebildiğimiz kadarıyla şirketlerin ve pazarınızın tüm gerçeklerini anlamak, anlatmak, anlamlandırmak ve rekabette ilerleyebilmeniz için size pazarda posizyon bulmak ve alan açmak için marka stratejinizden pazarlama iletişiminize, müşteri deneyiminden reklamlarınız ile ilgili birçok konuda yardımcı oluyoruz; olamadığımız yerde hangi uzmana ihtiyacınız olduğunu tespit ediyoruz. İsterseniz kendi havuzumuzdan işin uzmanına da yönlendirebiliyoruz.

Amacımız tek ama çözüm yolu çok; bazen yeni müşteri bulmak, bazen bilinirlik, bazen trafik sağlamak bazen de farklılaşmak olabilir… Markanızın potansiyelini ortaya çıkartmak için sizinle birlikte çalışıyoruz. Örneğin 3 aylık hedefler belirleyerek takip ediyoruz. Belirlediğimiz hedeflerin neresindeyiz bakıyoruz. Satış ya da iletişim adına her neye ihtiyacınız varsa yolda devamlı bunu gözetiyoruz. Öğreniyor ve sistemi geliştiriyoruz.

Ama her halükarda, her durumda size gerçeği söylemekten kaçınmıyoruz. Dolandırmıyoruz, uzmanlığımıza pazarlama adına her nerede ihtiyacınız varsa bunu size sunuyoruz.

Önceki
Önceki

Using RI or AI in Marketing?

Sonraki
Sonraki

Fikir İyi Mi?