Fikir İyi Mi?
Hayatımızda problem, dert, mesele, engel, kısıtlama, sınır gibi ‘olumsuz’ algılanabilen kavramlar bizi yaşamla daha iyi mücadele etmemizi sağlayan, sorunlarla daha kolay baş edebilecek yetenekler kazandırıyor. Teknoloji yaşam mücadelesinde gelişiyor. İnsan dert ile olgunlaşıyor. Yaşam engelleri aşmakla ilerliyor.
Foucault, ‘Birey toplumsal bir sınırlama olmaksızın öznel kapasitelerini oluşturamaz’ diyor.
Başka bir deyişle sınırlar veya engeller bizi tanımlıyor. Bizim, biz olmamıza yardım ediyor veya yeni fikirler bulmamıza yardımcı oluyor.
İyi Fikir Bulma Sanatı kitabını çevirirken fark ettiklerimi bu sebeple sizinle paylaşmak istiyorum. Kitabın yazarı, James L. Adams (Emeritus Profesör, kendi sitesi için lütfen buraya bkz.), hem endüstri hem de makine mühendisi profesörü olarak akademik yaşantısına devam ediyor. Üniversite yaşantısından önce NASA’nın ilk ürettiği uzay aracını tasarlayan ekipte de görev almış.
Kendi yaşantınızda gündelik ve profesyonel olarak ne kadar problem çözdüğünüzü bir saniyeliğine düşünün… Bir fikir bulmak zorlu bir yolculuk. Fikir bulmak da aslında bir problem çözme veya engel aşma süreci. İşte bu kitap her türlü problemi çözmek veya fikir bulmak için gerekli mekanizmaları ve araçları size temin edecek bir rehber. Düşünmek, problem çözmek, konulara yeni bir bakış açısı getirmek bize öğretilen bir şey değil normalde. Biz eğitim sistemiyle bir şekilde küçük küçük problem çözme yeteneklerini kendi göreceli yaşam deneyimimizle harmanlayıp problem çözme kabiliyeti sergiliyoruz. Birçok konu bize öğretildiği halde nasıl düşüneceğimizi bize kimse öğretmedi ve öğretemez. Hepimiz kendi öznel deneyimlerimize göre bu konuda kendimizi geliştirebiliriz.
Kitabın içinde çok sayıda ilginç zihinsel alıştırma ve bulmacalar var. Bulmaca sevmeyebilirsiniz ancak kendi zihninizin problemleri çözmede nasıl çalıştığını anlamak için çok önemli örnekler bunlar.
Alıştırma: Bu dokuz noktadan geçecek 4 adet düz çizgi çizin!
Bu kitap temel olarak altı çeşit engeli (algısal, duygusal, kültürel, çevresel, entelektüel, dışavurumsal) açıklayıp bu engellerin nasıl ortaya çıktığını ve aşmak için nasıl çalışılması gerektiğini anlatırken okuyucunun farkındalık sağlamasına yardımcı oluyor. Bana şahsen sağladı!
Kitabın en güzel noktası düşünme dili üzerine olan bir bölüm. Çünkü detaylı olarak görsel düşünme, duyusal diller, bilişsel çeşitlilik gibi konularda alıştırmalarla problem çözme dilini belirlemenin önemini bize gösteriyor.
Kitaptaki kavramsal konuları düşünüp öznel tecrübelerinizle birlikte. alıştırmaları yaptıkça zihniniz yeni fikirler bulmaya yaklaşıyor. Problem çözme veya fikir bulma sürecindeki engellerin farkına varılmasında çok önemli bir katkısı olan bu kitaptan özellikle pratiğe dönük strateji ve taktikler anlamında faydalanabilirsiniz.
Engelleri kaldırma türlerini anlatırken farklı listeler ve sorular yoluyla yardımcı malzeme ve tüyolar sağlaması fikir bulma ve problem çözme anlamında çok ciddi bir destek de sağlıyor.
Çalıştığınız şirket içinde veya ekipte de fikir bulmak için neler yapılacağı ilham verici bir şekilde aktarılıyor. Kaçırmayın, kreatifler!
Fikir bulmayı veya problem çözmeyi seviyorsanız, mesleğinizde bol bol problem çözüyorsanız İyi Fikir Bulma Sanatı kitabını okurken muhakkak keyif alacaksınız. Daha iyi fikir bulmak için muhakkak okumanızı tavsiye ederim.
Linki de burada.
İyi fikirler!